Eerste post-COVID expertisecentra binnenkort open
Afgelopen week is het licht op groen gegaan! Binnenkort openen de eerste post-COVID expertisecentra in het Maastricht UMC+, Amsterdam UMC en Erasmus MC voor volwassenen. Vervolgens zullen ook de overige umc’s in Nederland zo spoedig mogelijk de deuren openen voor post-COVID patiënten. De umc’s onderzoeken nieuwe ziektebeelden en delen de opgedane kennis binnen hun regionale netwerk en tussen de centra. Op deze manier vinden nieuwe inzichten en verbeterde behandelmethoden sneller hun weg naar de praktijk en dus de patiënt. Patiënten kunnen zich vanaf 1 november via hun huisarts aanmelden.
De afgelopen maanden is door vele partijen hard gewerkt aan de totstandkoming van de expertisecentra. Met de komst van de expertisecentra willen de umc’s patiënten die vaak al lang last hebben van post-COVID klachten een perspectief bieden. De komende weken wordt alle informatie voor patiënten gereed gemaakt. Daarnaast wordt er, in goed overleg met de huisartsen, een zo efficiënt mogelijk aanmeldsysteem voor verwijzingen ingeregeld.
Klein starten, snel schakelen
Alle umc’s werken samen om op deze manier een landelijk dekkend expertisenetwerk neer te zetten waarin opgedane ervaring en kennis wordt gedeeld met algemene ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners, zodat deze zo snel mogelijk de patiënt bereikt. Hierbij wordt de samenwerking gezocht met het al bestaande Post-COVID Netwerk Nederland (PCNN).
Door klein te beginnen beogen de betrokken partijen snelheid te behalen en flexibel bij te sturen. Hierdoor kan zo snel mogelijk worden overgegaan tot het leveren van de beste post-COVID zorg aan grotere groepen patiënten. Met de start van de post-COVID expertisecentra gaat nu centraal gecoördineerd expertise ontwikkeld worden rondom diagnose en behandeling. Dit gebeurt in nauwe relatie met het wetenschappelijk onderzoek dat al plaatsvindt.
Aanmelden voor expertisecentra
Patiënten kunnen zich vanaf 1 november melden bij de huisarts. Aan de hand van de opgestelde criteria wordt gekeken of een patiënt in aanmerking komt voor een aanmelding bij de expertisecentra. De precieze criteria zullen voorafgaand aan de opening breed gedeeld worden. Zo moet een patiënt bijvoorbeeld minstens een jaar lang post-COVID klachten hebben van een bepaalde ernst.
Vanwege de beperkte capaciteit in de beginfase zullen niet alle patiënten meteen een plek in een expertisecentrum kunnen krijgen en wordt er gewerkt met een gewogen steekproef. Hier kan de huisarts geen invloed op uitoefenen. Patiënten die niet direct gezien kunnen worden, komen op de wachtlijst te staan en ontvangen automatisch bericht wanneer er een plek beschikbaar is in zijn of haar regio. Zolang de patiënt op de wachtlijst staat, blijft deze het reguliere zorgproces volgen.
Dynamisch behandelplan
Een werkgroep van post-COVID experts heeft samen met de patiëntenorganisaties de afgelopen maanden een zorgpad ontwikkeld. Hierin zijn op basis van wetenschappelijke literatuur, ervaringen in binnen- en buitenland en expert opinion de afspraken over diagnostiek en de meest veelbelovende behandelingen benoemd die toegepast gaan worden. Dit zorgpad wordt door constante evaluatie aangepast met de meest recente kennis, inzichten en ontwikkelingen.
Het wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelmethoden en de onderliggende pathologie wordt gecoördineerd door het PCNN, waarmee de expertisecentra nauw samenwerken. De vertaling van onderzoeksresultaten naar aanbevelingen voor de praktijk zal worden verricht door de umc’s en het Post-Covid Expertiseteam van de Federatie Medisch Specialisten in samenwerking met het NHG en het Kennisinstituut. Daarbij zal de opgedane kennis in de expertisecentra op termijn ook ten goede moeten komen aan patiënten met andere post-acuut infectieuze syndromen (PAIS). Hiermee is de zorg voor en onderzoek bij patiënten met post-COVID, en uiteindelijk alle PAIS-patiënten, uniek in de wereld.
Zorg voor kinderen
Aan de opening van post-COVID expertisecentra voor kinderen wordt momenteel gewerkt door het UMC Utrecht, Amsterdam UMC en Maastricht UMC+. Ook hier zal de opgedane kennis zo spoedig mogelijk worden gedeeld om deze zorg zo snel mogelijk op te schalen en kennis te verspreiden. Hiervoor wordt onder andere nauw samengewerkt met de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en de patiëntenorganisaties.