Open voor innovatie
De zeven universitair medische centra (umc’s) innoveren voor de zorg en gezondheid van morgen. Dit doen we door een unieke integratie van zorg, het opleiden van zorgprofessionals, onderzoek en valorisatie.
Onderzoek is essentieel om de zorg in Nederland kwalitatief goed, toegankelijk en duurzaam te houden. Zo kunnen we nieuwe behandelingen ontwikkelen of onderzoeken hoe mensen langer gezond kunnen blijven leven. In bijna elk umc zijn de medische faculteit en ziekenhuis volledig geïntegreerd onder één Raad van Bestuur.
Samenwerking als basis voor onderzoek in de umc’s
- We zetten in op samenwerking: van regionaal tot internationaal. In 90% van alle umc publicaties wordt er samengewerkt. Daarbij hebben de umc’s meestal een leidende rol.
- Van fundamenteel tot toegepast wetenschappelijk onderzoek en cohortstudies: onze studies hebben een grote maatschappelijke impact.
- We hebben de beschikking over bijzondere infrastructuur zoals centra voor cel- en gentherapie, gespecialiseerde laboratoria en protonencentra.
- Hierdoor kunnen we fundamenteel, translationeel en toegepast medisch wetenschappelijk onderzoek combineren met specialistische patiëntenzorg.
- We delen deze kennis en infrastructuur efficiënt en effectief.
- We werken samen als umc's én met de regio, om onderzoek in brede bevolkings- en patiëntengroepen te kunnen doen.
- We zijn onderdeel van publiek-private samenwerkingen, waarin bedrijven, onderzoeksorganisaties en andere partners als gezondheidsfondsen en burgerinitiatieven samenwerken.
- Binnen academische werkplaatsen zoeken we samenwerking met bijvoorbeeld het sociaal domein, ouderenzorg- en revalidatie-instellingen.
- We delen onze innovaties met ziekenhuizen in de regio, waardoor deze zo snel mogelijk beschikbaar zijn voor iedere patiënt.
Zo maken we samen Nederland gezonder.
Patiëntenzorg in de umc’s
De umc’s focussen zich op de complexe, topreferente zorg. Patiënten komen vaak voor een specifieke behandeling of ingreep naar het umc en gaan daarna voor het vervolgtraject weer terug naar het regionale ziekenhuis in hun eigen omgeving.
Ook kijken umc-zorgverleners regelmatig op afstand mee met de behandeling in een streekziekenhuis.
Daarnaast is het umc voor een grote groep patiënten het ‘last resort’: door de unieke kennis en kunde kunnen we de meest complexe zorg bieden.
Financieringsstromen
Er zijn verschillende financieringsstromen die de zorg, het onderwijs en het onderzoek in de umc’s financieren. Een daarvan is de Beschikbaarheidsbijdrage Academische Ziekenhuizen (BBAZ).
De BBAZ bestaat uit een vergoeding voor topreferente patiëntenzorg en het beschikbaar houden van de infrastructuur voor het uitvoeren van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast is de vergoeding bedoeld voor het bedenken, uittesten en verspreiden van nieuwe behandeling en diagnostiek en de ontwikkeling en innovatie die nodig is voor het behandelen van topreferente patiënten.
De BBAZ bestaat uit twee delen: een vast deel van 35%, bedoeld voor innovatie en onderzoek, en een variabel deel van 65% voor topreferente patiëntenzorg.
Doelgerichte inzet van de BBAZ
- Het verrichten van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek is essentieel.
- Er is een formele samenwerking met een Nederlands instituut voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek of een geneeskundefaculteit.
- Er is sprake van een brede uitrol van bewezen innovaties in de zorg (diagnostiek/behandeling).
- Van het totaal aantal patiënten is een vastgesteld percentage een topreferente (academische) patiënt.
- De zorgaanbieder vervult een last resort functie en voert medische verrichtingen uit bij patiënten die anders uitbehandeld zouden zijn.