BROK®
Ben je klinisch onderzoeker in een umc en betrokken bij medisch-wetenschappelijk onderzoek dat valt onder de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek bij mensen (WMO), Clinical Trials Regulation (CTR), Medical Device Regulation (MDR) en/of de In Vitro Diagnostics Regulation (IVDR)? Dan moet je de verplichte Basiscursus Regelgeving en Organisatie voor Klinisch Onderzoekers (BROK®) volgen, die op initiatief van de NFU is ontwikkeld. Alleen klinisch onderzoekers die BROK®-gecertificeerd zijn, mogen dit type onderzoek uitvoeren.
Tijdens de cursus, deels e-learning, leer je over de wet- en regelgeving, verantwoordelijkheden en afspraken die komen kijken bij medisch-wetenschappelijk onderzoek. De BROK® bereidt je daarmee voor op je rol. Goed opgeleide onderzoekers kunnen betere kwaliteit leveren en dragen bij aan een aantrekkelijk klimaat voor klinisch onderzoek in Nederland. De BROK® staat ook open voor medewerkers van andere instellingen dan umc’s, zoals topklinische ziekenhuizen. Alleen klinisch onderzoekers die BROK®-gecertificeerd zijn, mogen WMO-plichtig onderzoek uitvoeren.
Cursus en certificaat
De BROK® bestaat uit een e-learningdeel (eBROK®) in het Nederlands of Engels en een centrumspecifieke bijeenkomst. Je kunt in je eigen tempo de leerstof verwerken. De BROK® biedt maatwerk, afgestemd op het type onderzoek dat wordt uitgevoerd en passend bij de behoeften van de individuele onderzoeker. De cursus wordt afgerond met een digitaal examen. Je bent BROK® -gecertificeerd als je de e-learning hebt gevolgd (zowel de basis als een verdiepingsmodule naar keuze), je dit gedeelte hebt afgerond met een digitale toets in de BROK leeromgeving en je de centrum-specifieke bijeenkomst hebt bijgewoond. De centrum-specifieke bijeenkomst is niet verplicht om te volgen voor cursisten die niet verbonden zijn aan een umc. Nog enkele feiten over de cursus en het certificaat op een rij:
- De toets- en eindtermen zijn landelijk vastgesteld;
- De BROK® bevat basis- en verdiepingsmodules;
- Geslaagden ontvangen een certificaat dat één jaar geldig is en worden opgenomen in het BROK®-register;
- De datum waarop de registratie zijn geldigheid verliest, staat op het BROK®-certificaat en is ook te vinden in het BROK®-register;
- Afspraken over het examen en (her)certificering zijn vastgelegd in het Opleidings- en examenreglement (OER) (English version: Training and Examination Regulations) (Van toepassing op de nfu-ebrok.nl omgeving, die nog tot eind 2024 beschikbaar is. Het reglement voor de nieuwe omgeving (ebrok.nl) die sinds 2 september beschikbaar wordt hier spoedig gepubliceerd).
Hercertificeren?
Het BROK®-certificaat wordt verlengd door de herregistratiecursus te volgen. Het is de verantwoordelijkheid van de onderzoeker zelf om de BROK®-registratie vóór de verloopdatum te verlengen.
Vragen?
Inhoudelijke vragen over de cursus, (her)certificering of (her)registratie? Of direct inschrijven voor de cursus, herkansing of hercertificering?
Vind je het antwoord op jouw vraag niet terug tussen de Frequently Asked Questions?
Vragen over nieuwe eBROK (ebrok.nl)
e-mail: klantenservice@ebrok.nl
T: +31 85 401 0008
Of via de chat knop op de website
Vragen over ‘oude’ eBROK (nfu-ebrok.nl)
e-mail: via contact button op de website of via service@elevatehealth.eu
T: +31 85 488 53 81
Vragen over overstap van oude naar nieuwe website:
Neem contact op met de BROK coördinator van jouw instelling
BROK®-gecertificeerd? Dan word je geregistreerd in het BROK®-register.