Vandaag heeft minister Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de eerste post-COVID expertisecentra in Nederland geopend. De opening van deze centra markeert een belangrijke stap in de zorg voor mensen met post-COVID en zijn het resultaat van intensieve samenwerking tussen patiënten(organisaties), zorgprofessionals, de umc’s van Nederland en het ministerie van VWS.

Sinds vrijdag 1 november kunnen patiënten zich via hun huisarts aanmelden voor de post-COVID expertisecentra. De instructies voor huisartsen zijn hier te vinden. De eerste drie centra starten in het Maastricht UMC+, Amsterdam UMC en Erasmus MC. De umc’s in Groningen, Leiden, Nijmegen en Utrecht openen over drie tot zes maanden hun deuren. Aan de post-COVID expertisecentra voor kinderen in Utrecht, Amsterdam en Maastricht wordt hard gewerkt.

Met de opening van de post-Covid expertisecentra bieden de umc’s perspectief voor mensen met post-Covid. Niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten, want in deze centra wordt op unieke wijze zorg en onderzoek gecombineerd om kennis en expertise op te doen en te delen. Charlotte Nelck, als ervaringsdeskundige betrokken bij de oprichting van de post-COVID expertisecentra: "Na jaren van minimale zorg en aanhoudende klachten, biedt de opening van de post-COVID expertisecentra eindelijk perspectief op een betere kwaliteit van leven voor de grote groep mensen die geraakt zijn door de ziekte. Dit is hopelijk een eerste stap op weg naar het einddoel: genezing van zowel post-COVID als andere post acute infectie ziekten."

Kennis delen

Nadat in februari een ruime Kamermeerderheid heeft ingestemd met een amendement van Tweede Kamerlid Julian Bushoff, is de NFU in april gevraagd om het voortouw te nemen in de oprichting van de post-COVID expertisecentra. De opdracht was om zo spoedig mogelijk kennis te vergaren over de diagnostiek en behandeling van post-COVID en deze kennis zo snel mogelijk te delen met algemene ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners.

De centra zullen niet alle patiënten kunnen behandelen. Ze richten zich op het opbouwen van kennis om deze te delen met algemene ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners om zo de beste zorg voor post-COVID-patiënten dicht bij huis mogelijk te maken.

Minister Agema benadrukt het belang van deze zorg: “Ik ben blij dat we deze gespecialiseerde aanpak nu op verschillende plekken in Nederland mogelijk gaan maken in de hoop dat er spoedig effectieve behandelmethodes voor post-COVID-patiënten zullen komen. Zodat ze met de juiste professionele hulp en begeleiding hun leven terug kunnen krijgen.” Bushoff: “Ik vind het fantastisch dat nadat in februari het voorstel voor post-COVID klinieken door de Kamer is aangenomen, nu met dank aan het harde werken van patiënten, artsen en de NFU de expertisecentra nu ook echt van start kunnen.”

Wat biedt een post-COVID expertisecentrum?

Patiënten kunnen zich aanmelden via hun huisarts, waarna de selectie voor behandeling willekeurig plaatsvindt, om eerlijke toegang te garanderen. Voor kinderen zijn de centra nog in ontwikkeling, maar ook zij kunnen binnenkort terecht in de centra in Amsterdam, Utrecht en Maastricht.

Bij het eerste bezoek aan een centrum wordt een individueel behandelplan opgesteld op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten. Het doel is om deze kennis snel en breed toegankelijk te maken voor zorgverleners, zodat zij patiënten zo dicht mogelijk bij huis kunnen helpen.