De BROK®-commissie introduceert een nieuwe BROK®-cursus. Hierbij is een e-learning (eBROK®) ontwikkeld waarbij adaptief en continue leren centraal staat. De aangeboden leerstof in de vernieuwde herregistratie module stemt zich daarbij af op het niveau en ervaring van de cursist. De nieuwe BROK®-cursus gaat op 2 september 2024 live.

BROK staat voor Basiscursus Regelgeving en Organisatie voor Klinisch Onderzoekers. Dit is een verplichte cursus voor klinische onderzoekers in een umc die betrokken zijn bij onderzoek dat valt onder de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek bij mensen (WMO). In de BROK® leren klinische onderzoekers over wet- en regelgeving en over de organisatie en uitvoering van mensgebonden onderzoek. Klinisch onderzoekers moeten namelijk aan strenge eisen voldoen voor de uitvoering van medisch-wetenschappelijk onderzoek.

De cursus bestaat uit een basisgedeelte en een verdiepingsmodule naar keuze, zoals geneesmiddelen of medische hulpmiddelen, die beiden met een toets worden afgesloten. Hierna volgt een Centrum Specifieke Bijeenkomst die wordt verzorgd door het umc waar de klinisch onderzoeker aan gelieerd is. Op verschillende momenten tijdens de cursus zal de benodigde kennis getoetst worden. Na het behalen van het BROK®-certificaat wordt de kennis met een zogenoemde Power App op peil gehouden. Deze webapp biedt kleine stukjes inhoud aan, waardoor dankzij korte interacties je kennis up-to-date blijft.

De livegang van de nieuwe BROK®-cursus staat gepland voor 2 september 2024. Vanaf dat moment is het niet meer mogelijk om in te schrijven bij de huidige cursus. Tot 31 december 2024 zal de leeromgeving van de huidige cursus beschikbaar zijn en een laatste online BROK®-examen oude stijl zal plaats vinden op 10 december 2024. We adviseren de cursisten in de huidige BROK® om de cursus zo snel mogelijk af te ronden.

Meer informatie over BROK® is hier te vinden.