Onderwijsdeal houdt ongezonde bezuinigingen in stand
De onderwijsdeal die gisteren is gesloten tussen een deel van de oppositie en de coalitiepartijen betekent slecht nieuws voor de wetenschap.
In het bezuinigingspakket blijft ruim een half miljard aan bezuinigingen op onderwijs, onderzoek en innovatie staan. NFU-voorzitter Helen Mertens: ”Deze bezuinigingen gaan patiënten en burgers direct én dichtbij huis raken. Minder onderzoek betekent minder kennis over hoe we de gezondheid van Nederland verbeteren. Ook leidt het tot minder innovatie om de zorg toegankelijk te houden. Het is onacceptabel dat de politiek zo hard bezuinigt op de bron van innovatie en gezondheid.”
Ondanks de maandenlange protesten van studenten, docenten en onderzoekers kiezen de partijen ervoor de bezuinigingen op onderzoek en wetenschap niet terug te draaien. De politiek blijft bezuinigen op de starters- en stimuleringsbeurzen, het Fonds voor onderzoek en wetenschap, de taakstelling voor internationale studenten en de bezuinigingen op wetenschappelijk onderzoek via NWO. De bezuinigingen betekenen extra druk op jonge onderzoekers, minder budget om essentieel onderzoek te doen en een afname van het verdienvermogen en de innovatiekracht van Nederland.
De bezuinigingen op onderwijs worden nu gecompenseerd door te bezuinigen op de bij- en nascholing scholing van verpleegkundigen en ondersteunend zorgpersoneel. Deze bij- en nascholing is niet alleen cruciaal om zorgprofessionals te voorzien van de juiste vaardigheden voor een veranderende zorgvraag, maar ook voor het behoud van personeel en aantrekkelijk werkgeverschap. Voor verpleegkundigen en ander zorgpersoneel zijn deze opleidingsmiddelen dan ook onmisbaar. Maar deze bezuiniging gaan vooral ook de patiënt raken.
Minder investering in opleiding betekent minder goed toegeruste zorgverleners, terwijl de uitdagingen in de zorg steeds groter worden. Dit gaat ten koste van de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg, juist in een tijd waarin patiënten al te maken hebben met oplopende wachttijden en krapte in de zorg. Mertens: “Het ene onderwijsgat wordt met het andere onderwijsgat gedicht. We maken ons zorgen over wat dit betekent voor de toegankelijkheid van de zorg, zeker gezien de toenemende zorgvraag.”
Het is wel positief dat de partijen de eerdere oproep van de umc's voor een gezonde alternatieve dekking serieus hebben genomen, met een verbruiksbelasting op vapes.