Prinsjesdagplannen: ‘Mooie ambities niet te rijmen met forse bezuinigingen’
De Nederlandse Federatie van umc’s (NFU) maakt zich zorgen over de ongezonde bezuinigingen die het kabinet-Schoof aankondigde tijdens Prinsjesdag. Om Nederland blijvend te voorzien van toegankelijke, betaalbare en kwalitatief hoogwaardige zorg zijn niet alleen stevige ambities nodig maar ook concrete plannen en financiële investeringen om dit waar te maken. NFU-voorzitter Helen Mertens: “We zien mooie ambities van het kabinet om de gezondheid van Nederlanders te beschermen en te bevorderen en koploper te blijven op innovatie in Europa, maar dit valt niet te rijmen met de forse bezuinigingen. We roepen het kabinet op om daad bij het woord te voegen.”
Op het gebied van preventie zijn de ambities van dit kabinet in het regeerprogramma groot. Dit is extra relevant nu de zorgvraag de komende jaren zal toenemen door halvering van het eigen risico. In de financiële kaders zien we echter een flinke bezuiniging op ziektepreventie en gezondheidsbevordering van ruim 1 miljard voor de komende jaren. Het is voor de NFU onbegrijpelijk dat deze bezuinigingen worden doorgevoerd. Mertens: “De umc’s weten, door onderzoek, dat een goed preventiebeleid levens redt, de zorg betaalbaar houdt en mensen behoudt voor de arbeidsmarkt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bevolkingsonderzoeken, paraatheid voor een nieuwe pandemie of inzet van leefstijl in de zorg.”
Onderzoek is hard nodig
Ook op het gebied van wetenschappelijk onderzoek is er een flinke bezuiniging aangekondigd. Zo zijn er kortingen op de beurzen voor jonge onderzoekers en wordt er bezuinigd op verschillende onderzoeksfondsen en wetenschappelijke infrastructuur. Hoogst onwenselijk, want wetenschappelijke kennis en innovatie zijn hard nodig om antwoorden te vinden op de meest prangende uitdagingen voor de zorg en gezondheid. Denk daarbij aan onderzoeken naar nieuwe kankermedicijnen, het opsporen van ziektes als dementie of innovatieve behandelingen van zeldzame ziektes. Ook is er minder onderzoek mogelijk naar oplossingen om administratieve lasten te verminderen, de zorg betaalbaar te houden en gezondheidsverschillen te verminderen. Mertens: “Dit getuigt niet van een zorgvuldige aanpak van bezuinigingen en zal de samenleving hard raken.”
De umc's van Nederland vinden het positief dat het kabinet het Integraal Zorgakkoord (IZA) voortzet, databeschikbaarheid en de inzet van AI versnelt en aandacht heeft voor de tekorten in de arbeidsmarkt. We gaan graag met het kabinet in gesprek om uitdagingen en oplossingen met elkaar te delen.