Universiteiten en umc’s: investeer in een sterk Europees onderzoeksprogramma
De NFU en UNL hebben hun aanbevelingen voor het Europese onderzoeksprogramma “Horizon Europe” aangevuld. Als toonaangevend EU-programma bevordert Horizon Europe internationale samenwerking en innovatie. Met het oog op de lopende gesprekken over het vervolg van Horizon Europe presenteren de NFU en UNL een update van het position paper uit 2023.
In februari 2023 publiceerde de Nederland de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Universiteiten van Nederland (UNL) en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) een position paper over het Europese onderzoeksprogramma “Horizon Europe”. Daarin stonden aanbevelingen voor het huidige en de toekomstige onderzoeksprogramma’s. Die aanbevelingen zijn nog steeds relevant, maar door actuele ontwikkelingen verdient deze position paper een update. De hoofdboodschappen blijven hetzelfde:
- Maak van onderzoek en innovatie een strategische prioriteit en investeer daarin
- Behoud excellentie en impact als kernprincipes
- Geef ruim baan aan al het Europees talent
- Prioriteer goed werkende instrumenten en voltooi de Europese Onderzoeksruimte (ERA)
- Stroomlijn en versimpel procedures
Daar komen nu enkele aanvullingen bij:
- Faciliteer internationale samenwerking, kennisveiligheid en dual-use
Om concurrerend te blijven moeten we samenwerken. We steunen daarom de associatie van sterke onderzoek- en innovatielanden aan het huidige en volgende kaderprogramma. Daarnaast vinden we dat het kaderprogramma zich moet blijven richten op onderzoek met civiele toepassingen. - Hervorm de innovatiestrategie en bevorder synergie tussen de verschillende pijlers
Er is meer afstemming nodig tussen de programma’s binnen de drie pijlers van Horizon. Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat we de potentiële follow-up en exploitatie van onderzoeksresultaten maximaliseren. - Bevorder inclusieve en transparante partnerschappen
De manier hoe het partnerschappenprogramma nu binnen Horizon Europe is geregeld is erg complex. De organisatie van de partnerschappen moet transparanter, inclusiever en uniformer.
De update van deze positie wordt vergezeld door een oproep voor meer structurele financiering en ondersteuning van het huidige en volgende onderzoeksprogramma. We roepen gelijkgestemde partijen op deze boodschappen te ondersteunen en binnen relevante gremia te delen. De oproep leest u hieronder.
De Nederlandse universiteiten en universitair medische centra roepen iedereen met ambities voor een sterker, duurzamer en welvarender Europa op zich aan te sluiten bij dit pleidooi voor betere en structurele financiering van onderzoek en innovatie. De Horizon kaderprogramma's hebben hun belofte tot nu toe altijd waargemaakt. Een sterke opvolger - 'Horizon Forward' zou een toepasselijke titel zijn - is nodig om van de Europese Unie opnieuw het meest succesvolle voorbeeld van transnationale samenwerking te maken. De tijd om te handelen is nu gekomen. En er is eigenlijk maar één logische strategie: het verdubbelen van de beste onderzoeksfinanciering die dit continent ooit heeft gezien.
Lees hier de volledige oproep.
Lees hier het position paper.
Deze oproep sluit aan bij het recente positioning paper van de NFU met de titel ‘Towards the 10th EU Research & Innovation Framework Programme (FP10)’, waarin tevens specifieke aanbevelingen worden gedaan voor het biomedische en gezondheidsonderzoek.