Zorgpartijen gaan meer informatie over acute zorg uitwisselen
Acht zorgorganisaties, waaronder de NFU, hebben afspraken gemaakt over het delen van informatie over beschikbare bedden en plekken in de acute zorg. Zo kunnen zorgverleners snel zien waar het druk is of waar juist zorg beschikbaar is. Ook helpt het inzicht in deze gegevens bij het toewijzen van de vervolgstap op het juiste moment.
Het akkoord is ondertekend door de NFU, NVZ, Actiz, Ambulancezorg Nederland (AZN), branchevereniging eerstelijnszorg InEen, Landelijk Netwerk Acute Zorg, de Nederlandse ggz, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het Ministerie van VWS. Deze organisaties gaan onderdeel uitmaken van de Stichting Landelijk Platform Zorgcoördinatie (LPZ) en beheren de LPZ-app.
In deze app wordt nu al informatie gedeeld als drukte op de spoedeisende hulp en in de geboortezorg. Met dit akkoord wordt afgesproken dit inzicht ook mogelijk te maken in de ambulancezorg, de huisartsenspoedzorg, acute verpleging & verzorging en de acute ggz.
Deze afspraken zijn een mooi resultaat van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Hiermee vormt het een belangrijke basis voor een beter zorgaanbod en een betere spreiding van patiënten door zorgverleners. Goed inzicht in de beschikbaarheid van bedden en plekken helpt zorgverleners bij het toewijzen van de vervolgstap op het juiste moment. Zo worden zorgprofessionals ontlast en is er minder onnodig gebruik van acute zorg, zoals ambulance-inzetten en huisartsvisites. Met behulp van zorgcoördinatie is het mogelijk om schaarse middelen en specifieke kennis optimaal in te zetten. Zo kunnen zorgprofessionals hun tijd zo goed mogelijk besteden. Daardoor ontstaat er een betere verdeling van zorg en is er ook meer werkplezier.
Voordat er meer informatie over beschikbare ruimte in de acute zorg wordt gedeeld, gaan de organisaties hiermee eerst experimenteren. In deze proef onderzoeken ze hoe ze data zo kunnen aanpassen dat iedereen het kan gebruiken en ook echt bijdraagt aan verbetering van het zorgproces. Als alle informatie uit de proef betrouwbaar en bruikbaar is wordt het daarna ook ingezet. Automatische aanlevering is daarbij het uitgangspunt, zodat extra administratielast wordt voorkomen.
Minister Agema: “De realiteit is dat we de komende jaren elke plek, elke medewerker en elk bed nodig hebben om de acute zorg in Nederland op peil te houden. Bovendien hebben we in coronatijd gezien hoe belangrijk het is om ook voorbereid te zijn op onverwachte situaties. Ik ben blij dat onze zorgpartners zich samen inspannen om beter inzicht te krijgen waar er voor patiënten plekken zijn om goede zorg te krijgen. Zo ontlasten we elkaar, maken we het beste gebruik van wat we hebben en kan iedereen rekenen op de juiste zorg.”