Rol van de umc’s bij de boostervaccinatie
In de persconferentie van 14 december jl. kondigde het kabinet een verdere versnelling aan van het boostervaccinatieprogramma. Dit, omdat de Omikron-variant van het coronavirus oprukt. De umc’s zien het belang van deze versnelling en dragen hieraan bij.
“De umc’s en ziekenhuizen hebben in het afgelopen jaar al vaker bijgedragen aan het COVID-19-vaccinatieprogramma. Dit is dus niet nieuw voor ons.”, vertelt collega Reineke Noest-Poll. “In de afgelopen weken hebben umc’s en ziekenhuizen de verantwoordelijkheid genomen om niet alleen eigen personeel met patiëntencontact te prikken, maar ook ambulancepersoneel en huisartsen met hun personeel. Daarnaast stellen de umc’s personeel beschikbaar om te helpen in de prikstraten van de GGD.”
Achter de schermen wordt met veel partijen afgestemd, zoals: NVZ, RIVM, VWS, GGD, koepels van huisartsenorganisaties en ambulanceorganisaties. Reineke: “De gesprekken gaan over organisatie, registratie, personeel en bekostiging. Het daadwerkelijke prikken wordt in de regio opgepakt.”
Iedere 18-plusser krijgt uiterlijk in de tweede helft van januari een booster aangeboden, dit heeft minister De Jonge op 14 december bekend gemaakt. De GGD’s staan hiermee voor een enorme opgave. “De umc’s staan klaar om de ondersteuning aan de GGD voort te zetten.”, aldus Reineke. “Daarnaast hebben de umc’s de Vaccinatie Twijfeltelefoon in het leven geroepen. Ervaren medisch studenten, medisch specialisten of huisartsen staan bellers te woord die twijfelen over de coronavaccinatie of die medisch advies nodig hebben.”