De umc’s van Nederland brengen de zorg voor patiënten met aangeboren hartafwijkingen onder in twee nauw samenwerkende netwerken. Dit hebben de umc’s en het ministerie van VWS afgesproken. In de afspraken staan de kwaliteit, continuïteit en toegankelijkheid van de zorg voor patiënten centraal.

De zorg voor mensen met een aangeboren hartafwijking (AHA) wordt ingericht in twee nauw samenwerkende netwerken. Het Erasmus MC en het Radboudumc vormen het ene netwerk. Het andere netwerk bestaat uit het UMCG, Amsterdam UMC, LUMC en UMC Utrecht. Het Maastricht UMC+ heeft voor de zorg voor kinderen met een AHA momenteel een samenwerking met het academisch ziekenhuis in Aken en Leuven. Een verkenning voor samenwerking binnen Nederland wordt overwogen. Er zijn straks vier umc’s waar kinderen met een AHA een interventie kunnen ondergaan. Dit zijn het UMCG, het LUMC, het UMC Utrecht en het Erasmus MC.

Het doel is om de kwaliteit, continuïteit en toegankelijkheid van deze zorg in Nederland te borgen en verder te verbeteren. Hiervoor zijn verschillende afspraken gemaakt. Zo zal de samenwerking tussen alle interventiecentra geïntensiveerd worden. In een landelijk, multidisciplinair overleg met specialisten uit beide netwerken zullen patiënten met hoogcomplexe hartafwijkingen worden besproken. De centra gaan uniforme kwaliteitseisen en eenduidige uitkomstparameters formuleren en er zal een consistente registratie en permanente evaluatie plaatsvinden. Dit gebeurt in samenspraak met de medisch specialisten, IGJ en patiëntenorganisaties.

Aan de hand van deze kwaliteitsdata zullen de specialisten de zorg verder evalueren en waar nodig aanpassingen doorvoeren. Op het terrein van opleiding en onderzoek gaan de netwerken ook intensiever samenwerken en de opleiding zal landelijk en dus netwerkoverstijgend plaatsvinden.

Met dit nieuwe plan van aanpak verwachten alle partijen de beste zorg voor patiënten met AHA voor nu en in de toekomst te kunnen garanderen.