Medisch wetenschappelijk onderzoek heeft een grote maatschappelijk impact; of het nu om fundamenteel begrip van ziekte en gezondheid gaat, of om klinisch onderzoek om nieuwe behandelmethodes te ontwikkelen.

De impact analyse maakt de maatschappelijke impact van het onderzoek van de umc’s bibliometrisch inzichtelijk door de opname van de umc-publicaties in klinische behandelrichtlijnen, beleidsdocumenten en in de media te visualiseren.

In onderstaande VOS-viewer kan aan de linkerkant via > het control panel uitgeklapt worden, waardoor onder ‘clusters’ drie ‘dimensies’ te selecteren zijn: inClinGL, inPolicy, inNews.

Het cluster ‘inClinGL’ geeft weer welke onderwerpen vaker (geel) of minder vaak (paarsblauw) terug te vinden zijn in klinische richtlijnen. De onderwerpen uit de klinische domeinen zoals oncologie, cardiovasculair, chirurgie, zien we als lichtgroen tot geel gekleurde bollen relatief het vaakst terug in de klinische richtlijnen. Het cluster fundamenteel onderzoek vinden we als voornamelijk blauw en blauwpaarse gekleurde bollen, begrijpelijkerwijs, minder vaak terug in klinische richtlijnen.

In het cluster beleidsdocumenten (inPolicy) zijn over de hele kaart hotspots waar te nemen, waarbij het domein volksgezondheid het meest geel kleurt. Ook in het klinische domein zien we onderwerpen terugkomen in de beleidsdocumenten, maar wel minder dan in de klinische richtlijnen.

In de bibliometrische analyse van kranten, televisie, radio en digitale media (inNews) zien we ook over de hele kaart hotspots, waarbij het cluster psychiatrie en neurologie extra opvalt met termen als Alzheimer, dementie en ADHD. Maar ook het COVID-19-onderzoek licht geel op.