Aanmelden kan alleen via uw huisarts, andere artsen kunnen patiënten niet aanmelden.

Hier staan instructies voor de huisarts voor het aanmelden: Hoe meld ik een patiënt aan voor een Post-COVID expertisecentrum?

De post-COVID expertisecentra zijn opgericht om kennis op te bouwen over post-COVID en deze zorg zo snel mogelijk te delen met andere zorgverleners. Hierdoor kunnen meer mensen toegang krijgen tot deze zorg. Daarom zal niet iedereen in een expertisecentrum gezien worden. 

Om iedereen een gelijke kans te geven, wordt er gewerkt met een steekproef. Hier heeft de huisarts geen invloed op. De eerste volwassen patiënten worden sinds begin november uitgenodigd bij een van de drie post-COVID expertisecentra. De eerste kinderen worden vanaf begin februari 2025 uitgenodigd bij een van de drie post-COVID expertisecentra voor kinderen.

Na het succesvol aanmelden voor een post-COVID expertisecentrum ontvangt de patiënt automatisch een bevestiging per e-mail van ZorgDomein. Heeft de patiënt geen e-mailadres? Dan kan de huisarts een informatiebrief uitprinten en meegeven.

Heeft u geen bevestigingsmail of informatiebrief ontvangen en bestaat er twijfel over de aanmelding? Neem dan contact op met de huisarts om na te gaan wat er aan de hand is. De NFU heeft geen toegang tot het aanmeldsysteem en kan hier niet in bemiddelen. Bovendien is de NFU gebonden aan wetgeving en mag zij geen patiëntgegevens verwerken of uitwisselen.

Ja, ook kinderen kunnen zich sinds 1 november 2024 via hun huisarts aanmelden. Voor kinderen openen de post-COVID expertisecentra per 1 februari 2025. Zij kunnen dan terecht in Amsterdam UMC, Maastricht UMC+ en UMC Utrecht.

Criteria voor volwassenen:

  • Uw klachten zijn het gevolg van een corona-infectie.
  • U heeft al minstens een jaar klachten die passen bij post-COVID.
  • Uw klachten hebben uw functioneren met minstens 25% verminderd (dit komt in het aanmeldsysteem van de huisarts overeen met een score van 60 of lager op de Bell CFIDS disability scale).
  • Uw post-COVID klachten moeten ontstaan zijn door een corona-infectie en geen klachten zijn van een ziekte die u al voor uw corona-infectie had.
  • U heeft al een behandeltraject (fysiotherapie of ergotherapie) doorlopen, of dat was niet mogelijk door de ernst van de klachten.

Criteria voor kinderen:

  • De klachten zijn het gevolg van een corona-infectie.
  • Er zijn al minstens zes maanden klachten die passen bij post-COVID.
  • Er is sprake van verminderd functioneren.
  • De post-COVID klachten moeten ontstaan zijn door een corona-infectie en geen klachten zijn van een ziekte die al bestond voor de corona-infectie. 
  • Er is al een behandeltraject (fysiotherapie of ergotherapie) doorlopen, of dat was niet mogelijk door de ernst van de klachten.

Ja, de zorg in de post-COVID expertisecentra wordt vergoed. Wel moet u eventueel rekening houden met uw eigen risico, zoals bij ziekenhuiszorg gebruikelijk is. Ook is het mogelijk dat er, zoals ook bij andere aandoeningen het geval kan zijn, kosten voor bepaalde medicatie gemaakt worden. Mocht dit het geval zijn, dan zal uw arts dit vooraf met u bespreken.

De huisartsen zijn via verschillende kanalen op de hoogte gebracht.  Hier staan instructies voor de huisarts voor het aanmelden: Hoe meld ik een patiënt aan voor een Post-COVID expertisecentrum?

Verder: Informatie voor huisartsen over de post-COVID expertisecentra | NFU

Na uw aanmelding ontvangt u een bevestigingsmail of ontvangt u een papieren uitleg van de huisarts met aanvullende informatie. Wanneer u aan de beurt bent, zal het expertisecentrum contact met u opnemen om aanvullende gegevens te vragen en een afspraak te maken. Heeft u geen informatie ontvangen, neem dan contact op met uw huisarts.

De post-COVID expertisecentra zijn opgericht om kennis op te bouwen over post-COVID en deze te delen met andere zorgverleners. Vanwege de beperkte capaciteit zullen niet alle patiënten in een expertisecentrum worden behandeld. Daarom worden behandelplekken willekeurig toegewezen aan patiënten op de wachtlijst, om iedereen een gelijke kans te geven. De volgorde op de wachtlijst heeft geen invloed op de kans om een uitnodiging te krijgen. 

Voorafgaand aan het eerste bezoek krijgt u vragenlijsten thuisgestuurd. Het zorgvuldig invullen van deze vragenlijsten is heel belangrijk. Niet alleen krijgt uw dokter hiermee inzicht in uw klachten, ook helpen de vragenlijsten bij het vergroten van de kennis over post-COVID.

Bij het eerste bezoek wordt er een uitgebreid gesprek en onderzoek gedaan, afgestemd op uw klachten. Op basis hiervan wordt een behandelplan gemaakt, dat met u wordt besproken. De diagnose en behandeling worden gecoördineerd volgens een zorgpad, dat is opgesteld door post-COVID experts en patiëntenorganisaties. Dit zorgpad wordt regelmatig geëvalueerd en aangepast met de nieuwste inzichten.

Nee, patiënten worden automatisch toegewezen aan een expertisecentrum. Hierbij wordt rekening gehouden met de afstand tot het expertisecentrum. Elk van de zeven umc’s in Nederland heeft of krijgt een expertisecentrum voor volwassenen en drie daarvan hebben er ook een voor kinderen. Momenteel worden volwassen patiënten met post-COVID gezien in het Amsterdam UMC, het Erasmus MC en het Maastricht UMC+. Kinderen worden uitgenodigd in het Amsterdam UMC, het Maastricht UMC+ en het UMC Utrecht. 

In de post-COVID expertisecentra krijgt elke patiënt uitgebreide toelichting bij de diagnostiek en behandeling en wordt er een behandelplan “op maat” gemaakt. Het zorgpad dient hierbij als leidraad voor de artsen in de expertisecentra. Deze uitgebreide individuele aanpak is dus voor iedereen weer anders. Daarom wordt het zorgpad niet openbaar gemaakt. 

Ja, er zijn speciale rustruimtes in de centra, voldoende tijd tussen afspraken, en afspraken kunnen waar mogelijk korter zijn of online plaatsvinden. Ook wordt aangeraden om een bekende mee te nemen voor hulp bij het vervoer of om informatie beter te onthouden. Indien mogelijk en gewenst worden afspraken zoveel mogelijk op een dagdeel gecombineerd.

Een werkgroep van experts en patiëntenorganisaties heeft een zorgpad ontwikkeld, gebaseerd op wetenschappelijke literatuur en praktijkervaring. De meest veelbelovende behandelingen en diagnostische methoden van dit moment worden toegepast. Dit zijn vaak nieuwe behandelingen die in een academische setting worden toegepast. Vooralsnog niet genezend, maar symptoom bestrijdend. Het zorgpad kan veranderen op basis van nieuwe inzichten.

De post-COVID expertisecentra zijn opgericht om snel kennis en ervaring op te doen, om deze vervolgens te delen met algemene ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners. Zo willen we de beste zorg voor post-COVID patiënten dicht bij huis mogelijk te maken.

De expertisecentra zijn dus niet opgericht om alle post-COVID patiënten in Nederland te kunnen zien. De verwachting is dat er duizenden patiënten gezien kunnen worden in de post-COVID expertisecentra.

Het hebben van een andere (chronische) ziekte is geen bezwaar. Echter, uw post-COVID klachten moeten wel ontstaan zijn door een corona-infectie en geen klachten zijn van een ziekte die u al had voor uw corona-infectie.  

Mensen met een ander post acuut infectieus syndroom (PAIS) zoals ME/CVS, Lyme, Q-koorts of langdurige klachten na sepsis, kunnen helaas niet terecht bij een post-COVID expertisecentrum. Wel hopen we dat de kennis en expertise die in de post-COVID expertisecentra zal worden opgebouwd ook van meerwaarde zal zijn voor deze patiëntengroep, zodat zij ook beter behandeld kunnen worden.

Juist voor ernstig zieke patiënten is het verkrijgen van zorg erg belangrijk. Ook deze patiënten kunnen zich dus aanmelden voor het expertisecentrum. In deze gevallen zal contact worden opgenomen met de verwijzende huisarts over hoe deelname voor deze patiënten mogelijk gemaakt kan worden.

Aanmelden voor de post-COVID expertisecentra kan alleen via een Nederlandse huisarts en de vergoeding gaat alleen via een Nederlandse zorgverzekeraar.

Nee, dat is niet nodig. Wel moet onderzoek zijn gedaan om andere oorzaken van uw klachten zoveel mogelijk uit te sluiten. Uw huisarts zal dit controleren.

U kunt alleen via de huisarts worden aangemeld. Als u het niet eens bent met uw huisarts, kunt u een second opinion aanvragen bij een andere huisarts (Oneens met de huisarts (patientenfederatie.nl).