Opleidingen extramurale artsen
Ruim de helft van de artsen werkt buiten het ziekenhuis, extramuraal. Denk aan huisartsen, bedrijfsartsen, specialisten ouderengeneeskunde en jeugdartsen. Extramurale artsen spelen een belangrijke rol in preventie, zorg in de thuissituatie en het terugdringen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Binnen vrijwel alle extramurale specialismen zijn er tekorten en de verwachting is dat deze tekorten in de toekomst zullen toenemen als er niets verandert.
Met de Actieplannen Meer Extramurale Artsen werken alle kernspelers uit het extramurale veld samen aan een gerichte aanpak om deze tekorten aan te pakken. In opdracht van de NFU en KNMG analyseerde de werkgroep, die bestaat uit achttien organisaties en verenigingen, het gehele traject: van toelatingsselectie voor de studie geneeskunde tot het opleiden van en werken als geneeskundig specialist. Daarbij zijn acht probleemgebieden geselecteerd die als eerste moeten worden aangepakt, met voor elk cluster van vraagstukken een uitgewerkt actieplan. In 2024/2025 worden de actieplannen uitgevoerd.
Acht actieplannen
- Actieplan 1 – Geneeskundeonderwijs: instroom en inhoud
- Actieplan 2 – Basisartsen enthousiasmeren voor een extramurale vervolgopleiding
- Actieplan 3 – Innovatie binnen de vervolgopleidingen sociale geneeskunde en eerste lijn
- Actieplan 4 – Structurele financiering van vervolgopleidingen sociale geneeskunde
- Actieplan 5 – Samenwerking veldpartijen en ministeries
- Actieplan 6 – Academisering
- Actieplan 7 – Aantrekkelijkheid en beloning
- Actieplan 8 – Rolmodellen en autonomie
Voor de acht actieplannen zijn trekkers aangesteld die voor hun actieplan een subwerkgroep samenstelden waarin de relevante veldpartijen zijn vertegenwoordigd. De eerste bijeenkomsten van deze subwerkgroepen vonden medio 2024 plaats. Tijdens deze bijeenkomsten zijn prioriteiten gesteld en werkafspraken gemaakt voor de actieplannen.
De trekkers bespreken samen met de projectgroep Meer Extramurale Artsen tijdens trekkersoverleggen de voortgang, vragen, best-practices en hoe elkaar te versterken.
In oktober 2024 wisselden de trekkers, aiossen, geneeskundestudenten afgevaardigden van de ministeries van VWS en SZW tijdens een bijeenkomst ideeën uit over vier hoofdpunten om de knelpunten voor extramurale artsen gericht aan te pakken:
- Het komen tot een brede op integrale zorg gerichte artsopleiding,
- Tijdens de opleiding: verbetering van de financiering.
- Tijdens de opleiding: academisering en voldoende stageplekken.
- Behoud van extramurale artsen voor de arbeidsmarkt.
Om toekomstige artsen en basisartsen te helpen bij het maken van de juiste keuzes tijdens voor hun loopbaan verscheen eerder ook het visiedocument Het opleidingscontinuüm van student tot geneeskundig specialist.