Met het congres ‘Blijf Stromen’ kwam op 24 september een einde aan het onderzoeksprogramma RN2Blend. In dat programma werd vijf jaar lang onderzoek gedaan naar gedifferentieerd werken in de verpleegkunde. Onderzoeksleider Hester Vermeulen, hoogleraar Verplegingswetenschap van het Radboudumc, overhandigde het eindrapport van het programma aan Karen Kruijthof, bestuurder van het Amsterdam UMC en voorzitter van de stuurgroep, NVZ-directeur Veronique Esman en Camille Heutink van VWS.

Antwoorden op acht vragen

De overhandiging vormde het slot van een levendige en dynamische dag. De deelnemers aan het congres, vrijwel allemaal verpleegkundigen, kregen antwoorden op acht vragen waar ze de volgende dag in hun teams mee aan de slag konden. Vragen als: verpleegkundige macht, wat is het en hoe krijg ik er meer van? Met welke teamsamenstelling lever je de beste zorg? En wat zijn de kosten van andere manieren van verpleegkundig werken? En wat levert het op? Deze antwoorden kregen de deelnemers zowel in acht sessies, die door de onderzoekers werden verzorgd, als in een map met acht zogenaamde stroomversnellers: praktische en toegankelijke kennis uit de onderzoeksresultaten.

Kusje erop

Vermeulen dankte in haar slotwoord VWS voor de financiering en NVZ en NFU omdat zij het initiatief namen en penvoerder waren van het programma. Kruijthof memoreerde dat er ontzettend hard is gewerkt door de onderzoekers en de verpleegkundigen die meewerkten aan het onderzoek. “Ik snap dat het nu moeilijk is om het los te laten. Mensen gaan er nu iets van vinden, misschien ook dingen waarvan je denkt: ‘Zo had ik het niet bedoeld.’ Maar dit hoort er ook bij. Kusje erop en de wereld in laten gaan. Want nu gaat het pas echt stromen.”

Verder brengen

Esman noemde het eindrapport een prachtig resultaat. “We staan aan het begin van de volgende stap. We zullen onze bestuurders aansporen om in hun organisaties aan de gang te gaan en samen met de beroepsgroep de resultaten verder te brengen. Jullie zijn allemaal onmisbaar, goed werkgeverschap is ontzettend belangrijk en daar gaat dit rapport bij helpen!”