Onder de titel Beter Samen- Passende zorg in verbinding en beweging: vond in het Radboudumc in Nijmegen het symposium plaats van het Consortium Kwaliteit van Zorg van de NFU. Tijdens dit symposium wisselden ruim 160 zorgverleners, beleidsmakers en patiëntvertegenwoordigers ervaringen uit over passende zorg.

Het symposium vormt de afsluiting van de Master Kwaliteit en Veiligheid in de patiëntenzorg, die dit jaar, na tien jaar, stopt. Gedurende deze periode zijn in vijf cohorten honderd zorgverleners opgeleid.

Tijdens dit symposium sprak een aantal van deze alumni over hun projecten om de kwaliteit van zorg te verbeteren en vertelden zij dit hoe ze dit verder brengen binnen hun eigen afdeling, ziekenhuis of de rest van het land. Dagvoorzitters tijdens het symposium waren hoogleraar Jan Kremer, speciaal gezant Passende Zorg en patiëntvertegenwoordiger Anja Ros.

Alumni

Het programma startte met een overzicht van alle alumni en projecten die de master heeft voorgebracht, via de Master op de Kaart. Tijdens deze ‘reis door het land’ werd heel duidelijk hoeveel verschillende projecten de opleiding heeft opgeleverd. Ook de achtergrond van de zorgverleners verschilt: van verpleegkundigen en medisch specialisten tot apothekers of een geestelijk verzorger. Twee van hen spraken vervolgens over hun eigen kwaliteitsprojecten, respectievelijk over het interdisciplinair samenwerken rondom de patiënt en het voorkomen van medicatiefouten door met barcodes te werken.

Na dit plenaire deel was het tijd voor een interactief programmaonderdeel: deelnemers aan het congres konden in kleinere groepen aan statafels ervaringen uitwisselen over hun expertise en ervaringen op het gebied van passende zorg. De interactie leidde tot levendige discussies en uitwisseling van ervaringen.

Verhalen vertellen

De kracht van het verhaal stond centraal in de voordracht van Giuseppe Marzio. Hij is wetenschapper en gespecialiseerd in storytelling. Een goed verhaal kan gebruikt worden om een idee, een nieuw project of onderzoek te verspreiden. Marzio vertelde dat een goed verhaal bestaat uit vier onderdelen: logos (feiten), ethos (geloofwaardigheid), pathos (verbinding) en keiros (timing). “Zorgverleners zijn over het algemeen goed in logos: feiten presenteren. Ook met ethos en pathos zit het vaak wel goed. Het zijn immers empathische mensen met een groot netwerk. Lastiger is keiros, de juiste timing. Het is van essentieel belang dat je op het juiste moment het juiste verhaal vertelt. En verbind het dan ook zoveel mogelijk met de buitenwereld, met zaken die nu in de actualiteit spelen.”

Passende Zorg

Helen Mertens, voorzitter van de NFU, gaf in de middag een inleiding over ‘passende zorg binnen de netwerken.’ Zij ging in op de relatie tussen kwalitatief goede zorg en waardegedreven of passende zorg. Volgens Mertens is waardegedreven zorg het quotiënt van de patiënttevredenheid en de zorgkosten. Als de tevredenheid omhooggaat en de kosten omlaag, leidt dit tot een hogere waarde van de zorg. “Ik geloof dat daarin de sleutel zit tot de uitdagingen die we nu in de zorg hebben.” Mertens: “Met alle problemen waar we nu in de zorg voor staan, zoals hogere zorgkosten en te weinig personeel, moeten we echt veranderen. Maar één ding blijft altijd overeind staan: de kwaliteit van de zorg.”

Mertens gaf aan dat er binnen umc-verband hard wordt gewerkt aan passende zorg. “Daarbij staan de termen ‘menselijk, toekomstgericht en groene zorg centraal.”

Ook met alle partijen van het Integraal Zorg Akkoord (IZA) wordt hard gewerkt aan het ontwikkelen en verder verspreiden van passende zorg-projecten. “Aan die IZA-tafel komen binnenkort nog meer stoelen, het wordt een Zorg- en Welzijnsakkoord. Het is goed dat ook de welzijnsorganisaties aanschuiven, want lang niet altijd is een vraag van een patiënt een zorgvraag, maar een andere hulpvraag.”

Collegetour

Het belang van de samenwerking tussen welzijn en zorg speelde ook een belangrijke rol in de Collegetour, waar zes vertegenwoordigers van verschillende zorgpartijen een gesprek voerden over het thema passende zorg. Zo werd onder andere gesproken over een project in Amsterdam-Noord waar zorg en welzijn intensief samenwerken om patiënten in de volle breedte te kunnen helpen.

Tijdens deze sessie werd nogmaals benadrukt hoe belangrijk het is om echt in gesprek te gaan met de patiënt: ’Alleen dan creëer je echt passende zorg.’

Ook gaven de sprekers dat er niet alleen in de één op één zorgrelatie aandacht moet zijn voor het bredere verhaal. Dat geldt voor de gehele inrichting van de zorg. “We kunnen passende zorg alleen breed uitrollen als alle systeempartijen meewerken.”

Diploma-uitreiking

Aan het eind van de middag vond de diploma-uitreiking plaats van de Master Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg. Vijftien alumni uit het cohort 2022-2024 ontvingen hun diploma. Iedere student voerde tijdens de master een kwaliteitsproject uit. De thema’s waren heel divers: van geluiden op de IC, tot antistollingszorg en gedwongen sondevoeding in de psychiatrie, tot het effect van positief taalgebruik op patiënten.
De voorzitter van de examencommissie gaf aan dat de afgestudeerden van deze master ‘de toekomstige leiders in de zorg’ zijn.