Holland Health House inspireert om na te denken over de toekomst van zorg
Hoe houden we de zorg toekomstbestendig in tijden van schaarste? Dat is de vraag die centraal staat tijdens het Holland Health House, dat op woensdag 21 mei plaatsvindt in Utrecht. Het Holland Health House is onderdeel van het International Forum on Quality and Safety in Healthcare dat dit jaar in Nederland wordt gehouden. Drie sprekers vertellen waarom Nederlandse zorgverleners en beleidsmakers dit evenement niet mogen missen. “Hier praat je niet óver de zorg, maar met mensen die het verschil maken.”
Het International Forum in Utrecht beslaat drie dagen. Tijdens de eerste dag van het congres worden de bezoekers opgesplitst. De buitenlandse deelnemers hebben een experience day, waarin zij projecten in een van de deelnemende ziekenhuizen bezoeken. Voor de Nederlandse bezoekers wordt het Holland Health House georganiseerd, een dag vol met korte pitches waarin samen naar antwoorden wordt gezocht en input wordt gegeven voor de Nederlandse kwaliteitsdialoog. Verschillende medisch specialisten, programmaleiders, verpleegkundigen, onderzoekers en patiëntvertegenwoordigers zoeken met elkaar naar oplossingen in tijden van schaarste en de duurzame inzetbaarheid van mensen.
Schaarste
Hester Vermeulen, hoogleraar Verplegingswetenschap bij IQ Health van het Radboudumc, is een van de dagvoorzitters tijdens de Nederlandse dag. In het Holland Health House staan twee thema’s centraal; schaarste en duurzame inzetbaarheid. “Er onstaat steeds meer schaarste in de zorg. Patiënten worden ouder en krijgen meer aandoeningen, terwijl er tegelijkertijd minder zorgverleners zijn. Het is belangrijk dat iedereen doordrongen raakt van de schaarste aan professionals in de toekomst. Dat geldt ook voor burgers. Bij lang niet iedereen zit dit al goed tussen de oren.”
Zo worden er nog steeds regelmatig intensieve behandelingen aangeboden, die misschien niet nodig zijn of gewenst zijn door patienten en hun naasten. “Het blijft belangrijk om ons te realiseren dat niet alles wat kán ook móet. Baat het niet dan schaadt het wel.”
Daarbij is dus dat patiëntenperspectief belangrijk. “Iedere patiënt denkt hier anders over, sommigen verrassend proactief of juist conservatief. Dat kan afhankelijk zijn van leeftijd, maar ook van culturele achtergrond. Voor jonge patiënten is bijvoorbeeld duurzaamheid een belangrijk issue in hun proactieve keuzes. Nieuwe Nederlanders maken regelmatig conservatieve keuzes waar het gaat om het ondergaan van behandelingen.”
Dit denken in schaarste en duurzame inzetbaarheid van zorgprofessionals, ook bij de eerder beschreven dilemma’s, vraagt om systematisch sturen en een ondersteunende werkomgeving voor zorgteams.
Systematisch sturen
Sjoerd Repping, Hoogleraar Zinnige Zorg in het Amsterdam UMC spreekt ook tijdens het Holland Health House: “Iedereen is het er over eens dat de druk op de zorg alleen maar toeneemt: er is overvloed aan zorgvraag en behandelmogelijkheden en schaarste aan mensen en middelen. Wat te doen? Gaat de zorg ten onder? Kunnen we niet langer de kwaliteit bieden die we willen? Gaan zorgverleners massaal de zorg verlaten?”
Hij vervolgt: “Wat nu als het mogelijk is om zowel de druk op de zorg te verminderen als de kwaliteit van de zorg te verbeteren en het werkplezier te verhogen? Dat kan. Door systematisch en gezamenlijk met alle partijen te sturen op welke zorg we wel moeten leveren, omdat het patiënten helpt, en welke zorg niet, omdat het patiënten niet helpt maar wel veel tijd en geld vraagt.”
Het goed opzetten en uitvoeren van het daarvoor benodigde onderzoek is essentieel, zegt Repping. “Op die manier werken de MSZ-partijen samen met de overheid in het programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG) aan een duurzaam lerend gezondheidszorgsysteem met heldere rollen en verantwoordelijkheden van alle partijen.”
Zorgteams
Vanuit het perspectief van de werkomgeving van verpleegkundigen brengt Catharina van Oostveen, bestuurder bij V&VN, een nieuwe blik op het Duurzaam organiseren van zorgteams. Ze neemt bezoekers van het Holland Health House mee in inzichten over hoe verpleegkundige teams duurzaam ingericht kunnen worden: “Met oog voor werkplezier, behoud van professionals en veerkracht in een tijd van groeiende zorgvraag.” De expertise van Van Oostveen ligt op het snijvlak van organisatiekunde en de praktijk van verpleegkundige zorg – een unieke combinatie die uitnodigt tot vernieuwend denken én doen.
“De thema’s schaarste en duurzaamheid raken de kern van onze zorgsystemen. Schaarste aan personeel, tijd én middelen dwingt ons om samen na te denken over fundamentele veranderingen.” Duurzaamheid betekent volgens de bestuurder niet alleen milieuvriendelijk, maar vooral ook toekomstbestendig: “Hoe zorgen we ervoor dat de zorg ook over tien of twintig jaar nog toegankelijk, van goede kwaliteit én persoonsgericht is?”
Het Holland Health House is volgens haar dé plek waar werelden samenkomen: praktijk en beleid, wetenschap en innovatie. “Hier praat je niet óver zorg, maar mét mensen die het verschil maken. Of je nu beleidsmaker, zorgprofessional of innovator bent; dit is jouw kans om bij te dragen aan een gezamenlijke zoektocht naar slimme, duurzame oplossingen voor de toekomst van de zorg.”