Hester Vermeulen, hoogleraar verplegingswetenschap aan het Radboudumc, heeft al verschillende edities van het International Forum on Quality and Safecare on Healthcare bezocht. Bij het congres dat eind mei in Utrecht plaatsvindt, is ze zelf intensief betrokken.
De hoogleraar vertelt over haar ervaringen op het International Forum en het belang van verpleegkundigen: “Bij het maken van impact kunnen verpleegkundigen een essentiële rol spelen.”

Hester Vermeulen is, samen met een grote groep collega’s van andere zorgorganisaties, lid van het lokale programma advies comité van het International Forum. Dat betekent dat ze al meer dan een jaar meedenkt over de inhoudelijke invulling van het grote, internationale congres, waar duizenden zorgverleners van over de hele wereld naar toe komen.
Het programma van de tweede en derde dag bestaat uit sessies en workshops van internationale sprekers. Het thema van het congres in Utrecht is From inspiration to impact: shaping the future of health and care. “Dat thema kun je heel breed interpreteren”, zegt Vermeulen. “Dat kan gaan over impact op mensen, milieu, arbeid en natuurlijk op de kwaliteit van zorg. We proberen het zo concreet mogelijk te maken.”

Holland Health House

Tijdens de eerste dag van het congres worden de bezoekers opgesplitst. De buitenlandse deelnemers hebben een experience day, waarin zij projecten in een van de deelnemende ziekenhuizen bezoeken. Voor de Nederlandse bezoekers wordt het Holland Health House georganiseerd, een dag vol met korte pitches waarin samen naar antwoorden wordt gezocht en input wordt gegeven voor de Nederlandse kwaliteitsdialoog. Verschillende medisch specialisten, programmaleiders, verpleegkundigen, onderzoekers en patiëntvertegenwoordigers spreken met elkaar over de oplossingen voor het balanceren in tijden van schaarste en de duurzame inzetbaarheid van mensen.

Internationale perspectieven

Op het Forum komen deelnemers van over de hele wereld. Er is dan ook veel aandacht voor culturele verschillen. “Je leert als zorgverlener veel van de verhalen van deelnemers uit andere landen”, zegt Vermeulen. “Japan loopt bijvoorbeeld heel erg voor wat betreft de ouderenzorg. Daar is al sprake van een flinke vergrijzing, waar ze innovatief mee omgaan. Daar kunnen we in Nederland veel van leren.” Tegelijkertijd staat Nederland weer bekend als progressief, waar het gaat om het nemen van risico’s. ”Amerikanen zijn heel terughoudend, zij durven nauwelijks medische risico’s te nemen. Het is heel inspirerend om die internationale perspectieven te bespreken.”

Rol van de verpleegkundige

De hoogleraar vindt het belangrijk dat er tijdens het congres veel aandacht is voor de rol van de verpleegkundige. “Het thema van het congres is het creëren van impact. Waar het gaat om kwaliteit van zorg spelen verpleegkundigen een belangrijke rol. Zij staan vaak net iets dichterbij de patiënt dan een arts of andere zorgverlener. De verpleegkundige weet vaak wat écht belangrijk is voor een patiënt, door de relatie die zij opbouwen tijdens de zorg en over dit soort zaken praten.”

Ze geeft het voorbeeld van het ‘mangomoment’: “Een hele tijd geleden, toen passende zorg nog in de kinderschoenen stond, was er een voordracht op het Forum waarbij een anekdote van een IC-verpleegkundige centraal stond. De verpleegkundige had aan een IC-patiënt gevraagd wat zij nou écht graag wilde. De patiënt gaf aan dat zij zó graag een mango wilde eten, zij miste die smaak enorm. De verpleegkundige regelde dit meteen, ook al stond dit niet op het standaard menukaart. Dat mangomoment staat sindsdien symbool voor het bieden van persoonsgerichte en passende zorg.”

Diversiteit

Naar welke sessies op het International Forum kijkt Vermeulen zelf in het bijzonder uit? “Dat is bijvoorbeeld de sessie Leading for diversity. Diversiteit is een onderwerp waar ik mij momenteel sterk voor maak. Als vrouw en als verpleegkundige merk ik vaak een bias van witte hoogopgeleide mannen waar het gaat over carrièrekansen. Maar ik zie die bias ook terug als wij als zorgverleners denken voor patiënten vanuit ons eigen perspectief. Daar moeten we ons bewust van zijn.”
Een andere interessante lezing is die over Transforming systems. “We hebben transformatie nodig om de zorg houdbaar en toegankelijk te houden in de toekomst. Nederland heeft een prachtig zorgsysteem, maar we weten dat er uitdagingen zijn. Daarin kunnen we veel van andere landen leren.”