Naar het ziekenhuis of een controle op afstand? Digitale zorg betekent zeker niet dat het contact tussen patiënt en behandelaar afstandelijker wordt. In tegendeel: een digitale zorgomgeving kan behandelingen juist persoonsgerichter en preciezer maken. En daarnaast ook nog eens duurzamer en goedkoper. Daarom zet de NFU zich actief in voor e-health.

Het programma e-health is onderdeel van het Citrienfonds, een initiatief van de NFU en mogelijk gemaakt door ZonMw. Binnen het programma e-health, dat staat voor ‘digitale gezondheid’, hebben de umc’s met externe partijen inmiddels meerdere succesvolle digitale toepassingen ontwikkeld en onderzocht.

Persoonsgerichte zorg ondersteund door technologie

In de eerste Citrienfondsperiode (2016-2018) lag de focus van het programma op het vinden van (wetenschappelijk) bewijs voor de bijdrage van e-health-toepassingen. In deze periode is veel geleerd van projecten die hun nut hebben bewezen, maar ook van applicaties die niet bleken te werken.

In deze video wordt uitgelegd wat het programma e-health precies inhoudt.

In de tweede fase (2019-2022) is het programma bezig om een drietal succesvol gebleken e-health-concepten op landelijk niveau bij de umc's uit te voeren. Per umc zal dat maatwerk zijn. Het gaat om:

Daarnaast zijn er ook projecten die door een selecte groep umc’s en ziekenhuizen worden opgeschaald, zoals het project Medicatieverificatie via het patiëntenportaal en het partnerproject Oncokompas.



Benieuwd welke projecten in welke regio actief zijn? Check dan de meest recente versie van de opschalingskaart. Daarop zijn de landelijke projecten te zien en kan per project gekeken worden naar de actuele status.

Op de hoogte blijven van dit programma? Inschrijven voor de nieuwsbrief? Dat kan op de eigen website van e-health.